Praktijk Ho-ning
Robijndijk 215
Roosendaal

06 23 775 307 | E-mail

Ademhaling

De Chinese geneeskunst beperkt zich niet alleen tot de acupunctuur. Naast acupunctuur wordt er ook gebruik gemaakt van massage, cupping, dieet, kruiden en ademhalingsoefeningen. In het Chinees wordt deze ademhalingsoefeningen Tu Gu Na Xin genoemd of anders gezegd “het oude naar buiten brengen en het nieuwe naar binnen brengen”. Tijdens de ademhaling verlaten dus de afvalstoffen het lichaam, maar ook emotionele spanningen kunnen op deze manier losgelaten worden.

De ademhaling is de link tussen lichaam en geest, want door het ritme van de ademhaling te controleren, kan met een diepe positieve verandering teweeg brengen in de fysiologische processen. Ademhalingsoefeningen hebben hun nut bewezen bij de behandeling van diverse klachten.

De Qigong meesters geloven dat iemands gezondheid en emotionele conditie sterk wordt beïnvloed door het ademhalingspatroon. Moderne onderzoeken hebben uitgewezen (wat de oude Qigong-meesters al wisten) dat door ontspannen en natuurlijk te ademen het verbruik in de weefsels en cellen afneemt en tegelijkertijd de opname van Qi (energie) toeneemt.

Ik gebruik tijdens de acupunctuur behandeling soms de adem als ondersteuning om meer energie in beweging te zetten. Ook maak ik gebruik van lange ademsessies. Deze bestaan uit een actief deel en een relaxdeel. Het actieve deel is ongeveer 40 minuten en het relaxdeel is 20 minuten. Tijdens deze ademsessie maak ik ook gebruik van acupressuur, waarbij ik op acupunctuurpunten druk die een relatie hebben met uw lichamelijke of psychische klachten. Ook vraag ik tijdens een ademsessie soms om de ademhaling even vast te houden. Deze methode geeft een verbetering van de bloedcirculatie, reduceert zwelling in de weefsels en verbetert de microcirculatie. Voor elke sessie is een korte intake en na de sessie bespreken we de ervaring van de sessie. 

Voor deze lange ademsessies plan ik 1,5 uur in en deze worden verzorgd vanuit Ademcentrum Ruach. Deze sessies worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op onderstaande link

http://www.ademcentrumruach.nl/ademsessies/

In de praktijk zie ik veel dat mensen zo'n harde, stijve buikwand hebben, dat ze hem niet kunnen ontspannen of intrekken. Als dat het geval is, kan er alleen maar ondiepe borstademhaling plaatsvinden. Veel voorkomende symptomen van een stijve buikwand en een 'bevroren' middenrif zijn: chronische constipatie, indigestie, gebrekkige bloedsomloop, kortademigheid, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijnen, een zwak libido, weinig weerstand en vaak voorkomende angstaanvallen.

Een juiste ademhaling aanleren is een krachtig middel, wat u de mogelijkheid biedt om dit zelfstandig toe te passen. Waardoor je zelf in staat bent om je energieniveau en gezondheid op peil te houden.

Hieronder kunt u enkele ademervaringen van cliënten lezen. In verband met de privacy van mijn cliënten worden er geen namen bij vermeld:

"Sven heeft me geholpen mijn gevoel te ontdekken en te ervaren en enkele van mijn levensvragen in het juiste perspectief te plaatsen. Het was een bijzondere ervaring op fysiek, emotioneel en spiritueel vlak zonder dat het al te zweverig werd. Sven is een rustige en vertrouwenswekkende coach die je helpt met deze bijzondere ervaring."

"Ademen met Sven is een hele bijzondere ervaring, de manier waarop hij jou begeleidt is werkelijk onbeschrijfelijk te noemen. Het ademen zorgt er eigenlijk voor dat je vanuit een ander perspectief naar jezelf leert kijken en je dichter dan ooit bij jezelf brengt. Een ware aanrader voor een ieder die dichter bij zichzelf wil komen."

"De ervaring dat ik bij mijn eigen energie kan komen door deze ademhaling geeft me meer zelfvertrouwen en een sterk warm blij gevoel. Van mijn zoon weet ik dat hij het wel dagelijks probeert te gebruiken in combinatie met ontspannen. Hij vertelde dat hij het zo prettig vond om te ervaren dat je dezelfde verschijnselen krijgt door het therapeutisch ademen als bij een paniekaanval en dat hij dat op een andere manier kan gebruiken/toepassen. Dan is het heel normaal en raakt hij dus niet in paniek."

"Ik heb het genoegen gehad 3 maal te mogen ademen met Sven. Iedere sessie gaf me nieuwe inzichten, zo heb ik veel oud verdriet los kunnen verwerken en voel ik me iedere keer weer op nieuwe kracht na een ademsessie met Sven. Zijn begeleiding is precies wat ik nodig heb om helemaal op te gaan in een ademsessie, het lijkt wel of hij precies weet wat hij moet zeggen. De rust en kalmte die Sven tijdens het ademen geeft zorgen ervoor dat je je helemaal op je gemak voelt. Ik ga zeker nog vaker een ademsessie met hem doen, en raad hem ook aan aan veel vrienden van me. Sven, ga zo door, je bent een heel mooi pad ingeslagen en helpt mensen door het ademen door te geven."

"Ja, wat kan ik vertellen over mijn ervaring met de ademsessie, het was heel bijzonder en iets dat ik voor geen goud meer wil missen. Ik ervaarde de emotie verdriet maar ook sterk aanwezig was een boosheid, tijdens mijn eerste sessie. Ik kan mij niet herinneren waar die emoties op berusten, maar ze waren er wel. Ik had er totaal geen beeldvorming bij, maar de emoties waren erg werkelijk. Wat ik ook bijzonder vond was dat je niet die emoties door blijft voelen na de sessie, maar je juist erg opgelucht voelt, alsof er geen emoties zijn geweest.
De nawerkingen zijn voor mij vooral heel positief geweest, in de zin van, meer energie hebben gedurende de gehele dag, waardoor ik meer dingen gedaan krijg die ik voorheen niet voor elkaar kreeg. Daar bedoel ik de gewone dagelijkse dingen mee. Het was voor mij soms ( meestal) erg moeilijk om mijn bed uit te komen laat staan actief te worden. Nu sta ik zelfs vroeger op (soms, niet altijd natuurlijk) en kan ik uitgerust en vol energie de dag aan."

"Ben begonnen met ademsessies om onverwerkte emotie die me blokkeerden op te heffen. Het ging de eerste keer wat moeizaam en geforceerd, maar merkte wel verbetering. Voelde door de toename van zuurstof dat er blokkades waren. Ben thuis de 100 ademhalingssessie gaan doen. Na drie keer een lange goed begeleide sessie door Sven te hebben gedaan, voelde ik me al een stuk beter. Nu doe ik zelf thuis met behulp van begeleidings cd’s iedere dag de 100 ademhalingen en 1 x per week een lange sessie. Het is een geweldige manier om beter te ademen en voel me ook fitter. "

"Een ademsessie is krachtig, mooi en een bevrijding van emoties. Na een paar jaar flinke ellende was ik totaal uit balans, letterlijk en figuurlijk. Wat moest ik nu...dacht ik. Ben met ademen begonnen, het voelt en gaat goed, zodat ik dit nu ook zelf thuis kan doen, heel erg fijn! Het helpt mij enorm, het is echt een verademing....."

"Een paar maanden terug had ik er nog nooit van gehoord, een ademsessie. Kon me wel voorstellen dat het goed is om te ontspannen, maar geen idee dat je er nog meer van kon verwachten. Aangezien ik wel nieuwsgierig was, wilde ik het wel eens proberen. Het is een van de beste dingen die ik ooit geprobeerd heb. De eerste ademsessie maakte heel veel los, dingen die al jaren verstopt zaten, maar mijn leven nog steeds negatief beïnvloedde. Het was erg emotioneel, maar het ademen geeft een bepaalde rust waardoor ik de emoties goed kon behappen.
Nog dagen na de sessie merkte ik effect, ik kon me beter ontspannen, was vrolijker en had meer rust in mijn hoofd.Ben inmiddels nog twee keer bij Sven geweest voor een ademsessie en heb het gevoel dat ik meer uit het verleden verwerkt heb, dan ik in de afgelopen 10 jaar bij elkaar heb gedaan. En dat voor iemand die een enorme muur om zich heen heeft gebouwd. Door middel van het ademen lukt het me nu om deze steeds verder af te breken."

"Door mijn ervaring met acupunctuur bij Ho-Ning ben ik weer in contact gekomen met mijn fysieke bestaan. Van hoeveel energie in ons lichaam stroomt en hoe makkelijk die gestoord kan raken. Door de ademhalingssessies heb ik diep in mijn gevoelens kunnen kijken. Het is erg confronterend maar ook heel nuttig om weer te mogen voelen, zonder rekening te houden met anderen. Het is even weer kind zijn. Tijdens een van de ademhalingssessies heb ik iets heel moois mee gemaakt. Ik heb mezelf als kind in armen kunnen nemen, omhelzen en troosten. Het is zo´n uniek gevoel. Wij maken niet vaak zo iets, zo intiems mee.. Sindsdien weet ik dat ik alles in mijn zelf heb wat nodig is. Als je dit weet ben je los. Zo kan je gemakkelijker de dans van het leven met soepele voeten volgen. Het is een lange weg naar eigen kennis,  naar een balans tussen lichaam en geest.
Ik bedank je Sven, voor je vriendelijke en liefdevolle begeleiding."

"Ademen met Sven was voor mij een geheel nieuwe ervaring. Na veel te hebben meegemaakt in mijn jonge leven, ik ben nu 24 jaar, kwam ik na een periode van rust tot de conclusie dat ik veel onverwerkte emoties had. Deze emoties kwamen soms, op momenten omhoog, ze zorgen ervoor dat ik niet in het nu kan leven maar herinnerd wordt aan wat geweest is en mijn hoofd vol stopten met angsten voor de toekomst. Het ademen brengt je in een staat van helderheid, waardoor je duidelijker het nu kan zien en de patronen van vroeger kan ontdekken in de wirwar van emoties. Sven begeleidt dit proces met uitzonderlijk veel deskundigheid en gevoel. Sven helpt met het verwerven van nieuwe inzichten en helpt met het vertalen naar concrete acties. "

"Steeds een terugkerende vreemde droom....ik werd er onrustig van. Zelf kon ik er niet veel mee, dus sprak er met Sven over. Het leek mij een uitdaging om te kijken wat er los zou komen tijdens een ademsessie met hem. Verbluffend hoe diep ik in mezelf keerde tijdens het ademen. Gedurende het gesprek met Sven, na het ademen, werd al snel duidelijk waar de droom vandaan komt. Voor mij een enorme verheldering en met deze gegevens kon ik meteen aan de slag bij mezelf. Sindsdien voel ik mijzelf veel lichter en vooral opgelucht.
Sven, je bent een kado..."

"Na een jaar van fysiotherapie en mensendieck, ik liep met nek- en schouderklachten, wilde ik eens wat anders proberen. Ik had al eens gehoord dat behandelingen vanuit acupunctuur over het algemeen goed aanslaan en besloot aldus een poging te wagen. Via het internet kwam ik al snel bij Sven terecht en na een eerste sessie voelde ik me direct meer ontspannen. Al snel was het me duidelijk dat Sven een meer holistische aanpak hanteert, iets dat me zeer aanspreekt. Er wordt aldus niet ‘plat’ aan de lichamelijke symptomen gewerkt, doch het karakter van de cliënt wordt in kaart gebracht en via de acupunctuur wordt getracht de energieblokkades op te heffen. Na enkele sessies bood Sven mij aan om een keer een ademhalingssessie te doen, een methode waarbij je losraakt van je rationele denken en je de ‘deur’ opent naar het onbewuste, daar waar de geest onverwerkte gevoelens herbergt. Ik wilde dit graag een keer doen, aldus geschiedde. Met de kennis van nu begrijp ik dat je deze sessies niet zomaar zelf moet uitproberen, want ik ervaarde de eerste keren een behoorlijke mate van angst. Je merkt echt dat je rationele denken wordt ‘losgekoppeld’ en je raakt op een gegeven moment in een flow van diep ademhalen. Het daadwerkelijke loslaten ging bij mij met behoorlijk wat spanning, met name spanning in de maag. Sven bracht naar voren dat in de maag ook echt de onverwerkte gevoelens zitten. Dit merkte ik goed! Maar in tegenstelling tot de angst en de pijn die ik ervaarde tijdens de flow, beschrijf ik mijn gevoel, toen ik weer rustig moest gaan ademhalen, als intens gelukkig. Maar dus niet op de manier die men kent vanuit het dagelijkse leven. Dit gevoel is veel dieper, je voelt het in elke cel van je lijf, alsof je ‘bruist’. Ik voelde me na de sessie ook krachtiger, en toen Sven mij aangaf dat ik zoveel meer potentie in me heb brak ik ook letterlijk. Heel vreemd: nu liet ik, in samenzijn met een totaal vreemde, mijn gevoelens de loop. En wat wilde ik graag dit gevoel vasthouden! Het gekke van de mens, zeker in het geval van mij, is dat je rationele ‘bovenkamer’ direct de overhand wil overnemen. Je wil graag het gevoel vasthouden en je gaat analyseren hoe je dat kan doen. Maar daar zit het hem nou juist: je moet het rationele op menig moment loslaten. Ik voelde me na de sessie meer in balans en merk in het dagelijkse leven dat wij als westerse mensen teveel aan ratio doen. De kunst is dus om in het dagelijkse leven de innerlijke kracht te vinden en dit lukt niet door alleen maar te analyseren, maar juist om frequent de ademhalingssessies te doen."

"Bij mij was ook telkens het doel: loslaten. En dan specifiek: de dingen loslaten uit het verleden die mij als kind hebben geraakt en gevormd. Ik ben van mezelf een onzeker persoon en ik zou graag wat zekerder in het leven willen staan, emotioneel vrijer om het maar zo te zeggen. En juist door de ademhalingssessies is dit me nu al grotendeels gelukt. Ik voel me in het dagelijkse leven ook steeds sterker en heb nu zelfs al echt zaken uit het verleden echt afgesloten. Dingen die nog aan me kleefden vanuit het verleden hebben nu echt een plaats en ik heb daardoor meer de ruimte om te werken aan die dingen die echt belangrijk zijn. Van Sven heb ik cd’s gekregen met muziek en personen die me begeleiden tijdens de sessies. Ik ben blij hiermee, maar ik adviseer een ieder nogmaals eerst begeleide sessies door Sven zelf te doen, omdat het de eerste keren best wat angst kan oproepen. Dan heb je er des te meer profijt van en durf je het uiteindelijk ook thuis. Ik merk nu dat elke sessie weer een nieuwe ervaring is en dat het steeds weer andere dingen bij me oproept. Maar wat steeds hetzelfde blijft zijn de intens gelukkige gevoelens die ik achteraf heb. Soms lach ik er nog wel eens om als ik erover nadenk dat ik in de eerste plaats voor nek- en schouderklachten Sven opzocht en dat ik uiteindelijk in een spirituele achtbaan terecht ben gekomen. Overigens zijn mijn nek- en schouderklachten ook over! Het is super dat Sven mijn leven zo heeft verrijkt middels deze eenvoudige, doch zeer waardevolle ademhalingstechniek. Ik ben blij dat ik dit heb mogen meemaken en wens een ieder hetzelfde toe. Sta jezelf toe deze spirituele reis aan te gaan en je zult merken dat je veel meer in je hebt dan je denkt. Besef dat het mogelijk is om uit vaste patronen te komen. Overwin je angsten, stel je geest open, voel je krachtig, voel dat je leeft!"